Pasta czyli makarony

Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród wielu wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów oraz duża porcja zdrowia.

Tradycyjne włoskie smaki

Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne potrawy włoskie

Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. jedzonko Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.

Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, gnocchi, minestrone i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*