Pizzeria w Krakowie

Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są bliskoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie poprawnie znane są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by następnie zakomunikować, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak odpowiedniego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj szczególną tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś absolutnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które tworzą bazę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja oraz na tym głównie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z ledwo czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub skomplikowane techniki gotowania.

Co gruntownie lubimy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozmaitości makaronów, dwie kluczowe składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Z reguły posiłki są długie, bo uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo czy też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Potem następuje „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*