Rynek główny restauracja

By w pełni wydedukować sedno tradycyjnej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich i zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dodać owoce, zioła oraz przyprawy lokalne. Znana była przede wszystkim z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była sztampowa dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, jednakowoż z w pewnych sytuacjach pojawiło się też oraz wino, przywożone przede wszystkim z Śląska i Węgier.

Rynek główny restauracja

Charakterystyka tradycyjnej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako nadzwyczaj ostrą, z dużą ilością mięsa oraz kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    To właśnie dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – więc mogliśmy sobie na tę radość o wiele bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz wybitnie pikantnych sosów polskich.

Restaurants in Main Market

   

Staropolska kuchnia – smaki i kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza oraz najbardziej schematyczna – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną właściwością kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z miejscowych jarzyn, owoców, zbóż oraz produktów mięsnych.
Przyprawy stereotypowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw oraz owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie banalne przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno także odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*